https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΙΠΟΣ 6% ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΥΙΚΗ ΜΑΖΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ!

2023-08-22

Συγχαρητήρια καλέ μου φίλε και συνεργάτη Δημήτρη!!Πετύχαμε το ακατόρθωτο.. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι τίποτα από τα παρακάτω δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη δική σου θέληση, την επιμονή και τη στάση σου να αλλάξεις διατροφή και τρόπο σκέψης! Μπράβο σου!! Μπράβο σου γιατί κατάφερες να ανακαλύψεις τον θησαυρό που υπήρχε ήδη μέσα σου!! Ο Δημήτρης είναι ένα νέο παιδί, αθλητής, όμως δυστυχώς για κείνον κάποια διατροφικά στερεότυπα και εμμονές που συχνά απαντώνται στη διατροφή των αθλητών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό, ήταν η υπεργυμναστική, η κακή ποιότητα ύπνου, η έλλειψη ξεκούρασης, η αναίτια χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, και η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης! Ο αθλητής μας, παρά το γεγονός ότι γυμναζόταν τακτικά και έδινε μεγάλη έμφαση στην πρωτεΐνη, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το σωματικό του λίπος, ενώ ταυτόχρονα είδε κάποιους δείκτες νεφρικής λειτουργίας να διαταράσσονται όπως το ουρικό οξύ, η κρεατινίνη και η ουρία και είχε υψηλούς δείκτες φλεγμονής και ηπατικών ενζύμων!! Η διατροφική μας παρέμβαση είχε σαν στόχο την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του αθλητή, την κατάρριψη των "μύθων των αθλητών", το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, το περιορισμό της αλόγιστης κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής και του ζωικού λευκώματος! 

Εξηγήσαμε στον αθλητή μας ότι η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής για τα νεφρά και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Οι αθλητές πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση μεταξύ 1,2 και 2 γραμμάριων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ανάλογα πάντα με το άθλημα και το πρόγραμμα προπόνησης τους. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτεΐνη θα πρέπει να κατανεμηθεί σε ίσες ποσότητες στα διάφορα γεύματα της ημέρας και να μην υπερβαίνει τα 30 γραμμάρια περίπου σε κανένα γεύμα από αυτά, καθώς ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές είναι δύσκολα διαχειρίσιμες από τον οργανισμό μας και οδηγούν σε αυξηση του σωματικού μας βάρους και λίπους, σε οστεοπόρωση και μακροπρόθεσμα σε έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας! 

Εξηγήσαμε στον αθλητή μας πόσο σημαντικό είναι και απαραίτητο ταυτόχρονα να ξεκουραζόμαστε επαρκώς και να δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας και στις μυικές ίνες να αναπαραχθούν εκ νέου! Η συχνή και εντατική άσκηση από τον αθλητή μας είχε αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, με αποτέλεσμα να καθιστά αυτο πιο αδύναμο.. επιβαρύνοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα και μειώνοντας την απόδοση και την ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, δυσκολεύοντας έτσι το έργο του αθλητή να μειώσει περαιτέρω το σωματικό του λίπος!! 

Εξηγήσαμε στον αθλητή μας πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνει υγρά, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατα τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η πρόσληψη υγρών συμμετέχει ενεργά στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου καθιστώντας τον αθλητή δυνατό και έτοιμο για επόμενες δοκιμασίες και προπονήσεις!! 

Στη συνέχεια καταρρίψαμε δύο μύθους που έχουν να κάνουν με την πρόσληψη υδατανθράκων και λιπών.. 

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση πολλών αθλητών η κατανάλωση λίπους όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγεται στη διατροφή τους αλλά είναι και απαραίτητη καθώς τα "καλά λιπαρά" έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, συμμετέχουν στην επιβράδυνση της πέψης και παρέχουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.. να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά το ίδιο ευεργετικά για τους αθλητες!! 

Μιλήσαμε για την αξία των σύνθετων υδατανθράκων και εξηγήσαμε πόσο σημαντική πηγή ενέργειας είναι αυτή για τους αθλητές! Οι αθλητές θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση υδατανθράκων, τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση, προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματα γλυκογόνου και να βελτιστοποιήσουν την αποκατάσταση του οργανισμού τους!!

Τέλος αφού συγκρίναμε τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων διατροφής στο επίπεδο υγείας του αθλητή, καθώς τα συμπληρώματα δεν είναι ακίνδυνα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό του ατομικού προγράμματος διατροφής και τα αποτελέσματα δεν άργησαν καθόλου να φανούν σε πολύ σύντομο χρόνο..

Βελτιώθηκε η ηπατική και η νεφρική λειτουργία στο σύνολο της .. δεν υπήρχαν πλεον δείκτες φλεγμονής υψηλοί.. μειώθηκε το σωματικό λίπος του αθλητή πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες, συμβάλλοντας στην καλύτερη απόδοση και στην αποκατάσταση του αθλητή, αυξήθηκε σηματικά η μυική μάζα του μάζα και το σημαντικότερο είναι πως τα παραπάνω κατακτήθηκαν, με όπλο μας τη γνώση και την εκπαίδευση, χωρίς στερήσεις και χωρίς πείνα!!

Παρακάτω παραθέτω την εξέλιξη και την πρόοδο του αθλητή μέσα σε ένα μήνα σε επίπεδο σωματικού λίπους - βάρους, καθώς και σε επίπεδο υγείας!!

Θεοφάνης Νικολάου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/