Συχνές Ερωτήσεις:

1. Είναι η χορτοφαγία (ή κετο, ή...) το καλύτερο μοντέλο διατροφής;

Αρκετά συχνά, το θέμα συζήτησης είναι «κέτο» ή «μεσογειακή διατροφή» ή «χορτοφαγική» και η απάντηση είναι πάντα η ίδια:
Δεν υπάρχει καλύτερο μοντέλο Διατροφής. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και θα ήταν αδύνατο να επιλέξουμε ένα πλάνο που θα ήταν κατάλληλο για όλους!

Το καλύτερο πρόγραμμα για εσάς είναι αυτό που καλύπτει τις ιατρικές και διατροφικές σας ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα είναι προσιτό, ευχάριστο και κάτι με το οποίο μπορείτε να συνεχίσετε μακροπρόθεσμα. 

Μερικές φορές αυτό μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο, αλλά η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να το καταλάβετε.

2. Είναι η ζάχαρη (ή το αλάτι, ή το λίπος) το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διατροφή μας;

Κανένα μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό δεν είναι η αιτία της κακής διατροφής.
 
Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου το εξαιρετικά εύγευστο και φθηνό φαγητό είναι διαθέσιμο παντού.

Η πίτσα, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα και τα αναψυκτικά είναι βασικά διατροφικά προϊόντα και ο μέσος Έλληνας λαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων του από τέτοια εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτό που είναι πιο προβληματικό είναι να καταναλώνετε πάρα πολλά από αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι αρκετά ολόκληρα τρόφιμα (όπως λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς) για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Τα μικροκύματα προκαλούν καρκίνο;

Πολλοί με έχουν ρωτήσει για την ασφάλεια της χρήσης αυτών των συσκευών προκειμένου να ζεστάνουν τα χθεσινά τους "λαζάνια".
Ανησυχούν όταν ακούν τη λέξη «ακτινοβολία».

Αν και η ακτινοβολία μπορεί να συνδέεται με κατεστραμμένα κύτταρα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου όταν είναι υψηλής συχνότητας και υπάρχει παρατεταμένη έκθεση (σκεφτείτε τις ακτίνες γάμμα και κάποια υπεριώδη ακτινοβολία), τα μικροκύματα χρησιμοποιούν ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας για μικρά χρονικά διαστήματα.

Τα μικροκύματα λειτουργούν μόνο όταν ο φούρνος είναι αναμμένος και η πόρτα είναι κλειστή - έτσι δεν εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία.

Τα μικροκύματα που λειτουργούν σωστά κρίνονται ασφαλή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, εφόσον η πόρτα κλείνει σωστά και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν έχει βαθουλώματα ή διαρροές.

4. Πρέπει να πίνω οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά;

Η κατανάλωση νερού είναι ζωτικής σημασίας γιατί καθημερινά χάνουμε υγρά μέσω της εφίδρωσης, της ούρησης και της αναπνοής. Αλλά πώς είναι δυνατόν ο καθένας μας -ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μεγέθους, επιπέδου δραστηριότητας και διατροφής- να χρειάζεται οκτώ ποτήρια την ημέρα;

Η απάντηση είναι: Όχι!.

Αυτός ο αριθμός προέρχεται από μια σύσταση του Συμβουλίου Τροφίμων και Διατροφής των ΗΠΑ το 1945, η οποία δεν βασίστηκε σε έρευνα και δεν συνιστούσε να πίνετε μόνο νερό για ενυδάτωση.
Έλαβε υποψη της ότι τα υγρά μπορεί να προέρχονται και από άλλα αφεψήματα και τρόφιμα. Έτσι, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τον αριθμό των «οκτώ ποτηριών».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίσθημα της δίψας αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη ότι χρειάζεστε νερό. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε, γιατι οταν το αίσθημα της δίψας γίνει αρκετά έντονο, η αφυδάτωση σας έχει ήδη... χτυπήσει την πόρτα.

Εάν νομίζετε οτι αυτή η αίσθηση διακυβεύεται, κρατήστε το νερο σε εμφανή σημεία, ώστε να θυμάστε να πίνετε γουλιές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το πόσο ακριβώς πρέπει να πιεις δεν είναι σταθερός αριθμός για όλους.

5. Είναι τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά» πιο θρεπτικά;  

Το βιολογικό αναφέρεται σε μια μέθοδο καλλιέργειας, αλλά δεν είναι ισχυρισμός υγείας.

Ένα βιολογικό λογότυπο δεν σας λέει τίποτα για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θερμίδες, λίπος, αλάτι, ζάχαρη ή βιταμίνες. 
Ένα κέικ φτιαγμένο με βιολογικό λευκό αλεύρι, βιολογική ζάχαρη και βιολογικό βούτυρο εξακολουθεί να είναι κέικ - δεν είναι ξαφνικά «υγιεινό κέικ» επειδή τα συστατικά καλλιεργήθηκαν με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας.
Οι θρεπτικές τροφές - είτε συμβατικής είτε βιολογικής καλλιέργειας - είναι αυτές που παρέχουν στον οργανισμό φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά.

6. Να αποφύγω τα φρούτα επειδή έχουν πολύ ζάχαρη;

Η Νο. 1 πηγή πρόσθετης ζάχαρης για τους Έλληνες, που παρέχει το 42% της προσλαμβανόμενης ζάχαρης στη διατροφή τους, είναι τα ζαχαρούχα ποτά - είδη όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, η λεμονάδα, οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων και τα ενεργειακά ποτά.
Τα φρούτα παρέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των πρόσθετων σακχάρων που καταναλώνουν οι Έλληνες. (Σημείωση: Οι συμβουλές υγείας για περιορισμό της «προστιθέμενης ζάχαρης» δεν ισχύουν για τη φυσική ζάχαρη στα φρούτα.) Ακόμα κι αν οι Έλληνες πληρούσαν την ημερήσια πρόσληψη φρούτων και πάλι δεν θα πλησίαζε τον όγκο της ζάχαρης που παίρνουμε από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.

Εάν πρέπει να μειώσετε τη ζάχαρη, αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό, συνεχίστε να απολαμβάνετε τα φρούτα και στοχεύστε σε ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα.

7. Πρέπει να πίνω γάλα για να πάρω ασβέστιο;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, με περίπου 250 έως 350 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα. (Οι ενήλικες χρειάζονται 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.)

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σίγουρα ένας εύκολος και βολικός τρόπος για να πάρετε αρκετό ασβέστιο, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος.

Τα εμπλουτισμένα ποτά με βάση τα φυτά (όπως αυτά που παρασκευάζονται από αμύγδαλα, βρώμη, κάσιους κ.λπ.) έχουν επίσης 300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά φλιτζάνι, όπως και μια μερίδα κονσερβοποιημένου σολομού ή σαρδέλας, αρκεί να τρώτε τα κόκαλα.

Τρόφιμα όπως το λάχανο, τα αμύγδαλα, τα λευκά φασόλια και το τόφου έχουν περίπου 100 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά μερίδα και το μπρόκολο έχει 40 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι.

Η ουσία: Το γάλα δεν είναι απαραίτητο, αλλά το ασβέστιο είναι. Με κάποιο προσεκτικό προγραμματισμό, μπορείτε να πάρετε αρκετό ασβέστιο είτε η διατροφή σας περιλαμβάνει γαλακτοκομικά είτε όχι.

8. Τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα;

Οι διατροφικές διαφορές μεταξύ φρέσκων, κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων λαχανικών είναι ελάχιστες.

Τα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να αγοράσετε όσα λαχανικά μπορείτε να προμηθευτείτε και να αντέξετε οικονομικά και στη συνέχεια να τα προετοιμάσετε με τρόπους που σας αρέσουν περισσότερο.

9. Εαν μειώσω την προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού θα περιορίσω σημαντικά την συνολική ημερήσια πρόσληψη του;

Μπορεί συχνά να ζητάμε απο τους διαιτώμενους μας να μειώσουν την κατανάλωση του νατρίου, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά ή νεφρικά προβλήματα, ωστόσο η παράλειψη του απο το τραπέζι μας δυστυχώς δεν αρκεί.

Μόνο το 11% του νατρίου που καταναλώνουμε προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο τραπέζι ή κατά το μαγείρεμα. Το επιβλητικό 71% του νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, συσκευασμένα και γεύματα εστιατορίου.

(Τα υπόλοιπα απαντώνται φυσικά σε είδη όπως το γάλα, το νερό και τα λαχανικά.)

Εάν πρέπει να κόψετε το αλάτι, επιλέξτε φρέσκα και ολόκληρα τρόφιμα αντι για συσκευασμένα προϊόντα και fast food.
Όταν αυτό όμως δεν είναι δυνατό πάντα, θυμηθείτε να συγκρίνετε τις ετικέτες τροφίμων σε παρόμοια προϊόντα και να κάνετε την επιλογή με το χαμηλότερο νάτριο.

10. Η κατανάλωση σόγιας απο τους άντρες οδηγεί σε «γυναικομαστία»;

Η σόγια περιέχει μια ένωση που μοιάζει με οιστρογόνο και μιμείται ασθενώς τα ανθρώπινα οιστρογόνα, γεγονός που κάνει ορισμένους άνδρες να ανησυχούν ότι η κατανάλωση σόγιας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγέθυνση των μαστών.

Μπορούμε να το εντοπίσουμε πίσω σε μια μελέτη περίπτωσης του 2008 σε ένα ιατρικό περιοδικό, η οποία περιέγραφε έναν άνδρα που ανέπτυξε στήθος μετά την κατάποση σόγιας, αλλά έτρωγε πάνω από 12 μερίδες τροφών σόγιας καθημερινά. Μόλις μείωσε την πρόσληψη, το στήθος του εξαφανίστηκε.

Οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι μία ή δύο μερίδες τροφών σόγιας την ημέρα είναι εντάξει, γι' αυτό μη διστάσετε να απολαύσετε λίγο edamame ή ένα tofu stir-fry, εφόσον το μέγεθος της μερίδας παραμένει μέτριο.

11. Εφόσον ο διαιτολόγος είναι ο ειδικός, γιατί να έρθω προετοιμασμένος με τις δικές μου ερωτήσεις;

Υπάρχουν μερικά συναρπαστικά πλεονεκτήματα στο να έχετε το δικό σας σύνολο ερωτήσεων προετοιμασμένο για τη συνομιλία σας με έναν διαιτολόγο.

Αποκτάτε περισσότερη σαφήνεια!

Το να κάνετε τις ερωτήσεις σας σε έναν ειδικό, μπορεί να σας βοηθήσει να απομυθοποιήσετε τυχόν μπερδεμένα θέματα όπως οι δίαιτες, τα συμπληρώματα και τα υγιεινά έναντι των ανθυγιεινών συστατικών. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αντιμετωπίσετε τυχόν διατροφικούς μύθους που έχετε ακούσει (όπως εκείνους γύρω από τις χημικές δίαιτες, για παράδειγμα).

Βελτιώνετε τα αποτελέσματα σας!

Η διατροφή είναι βαθιά προσωπική υπόθεση. Κάνοντας ερωτήσεις στο διαιτολόγο και επιτρέποντας στον ειδικό να θέτει προσωπικές ερωτήσεις σε εσάς τον βοηθάτε να κατανοήσει καλύτερα τους στόχους σας και τους δισταγμούς σας. Όσο περισσότερη γνώση έχει ο διαιτολόγος σας για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, τόσο πιο εξατομικευμένο θα είναι το διατροφικό σας πρόγραμμα. Άρα καλύτερα αποτελέσματα!

Εξοικονομήστε χρόνο!

Εάν έχετε περιορισμένο χρόνο για να μιλήσετε με τον διαιτολόγο σας, έχοντας στη διάθεσή σας τη λίστα με τις ερωτήσεις σας, θα διασφαλίσετε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη συνεδρία σας. Για να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερο χρόνο, σκεφτείτε να στείλετε τη λίστα των ερωτήσεών σας στο διαιτολόγο σας εκ των προτέρων.

12. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω ώστε να προετοιμάσω τις ερωτήσεις μου; 

Πριν καταλήξετε στις καλύτερες ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε σε έναν διαιτολόγο, ακολουθούν ορισμένα προκαταρκτικά βήματα που πρέπει να κάνετε για να καθοδηγήσετε καλύτερα τη συνεδρία σας.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αναλογιστείτε τους στόχους σας. Οι στόχοι σας δεν χρειάζεται να περιορίζονται στην υγιεινή διατροφή. Οι προσωπικοί στόχοι μπορεί να κυμαίνονται από βελτιωμένη ενέργεια και πνευματική διαύγεια έως την καλύτερη πέψη, για παράδειγμα.

Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τυχόν προκλήσεις που μπορεί να εμποδίσουν τους στόχους σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κοινωνική πίεση, έλλειψη προσωπικής πειθαρχίας, έλλειψη πόρων ή μια νέα ρουτίνα, όπως μετά τον τοκετό ή την έναρξη μιας νέας δουλειάς.

Επικεντρώστε τις ερωτήσεις σας γύρω από τον στόχο και τις προκλήσεις σας. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να τρώτε περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, μερικές από τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ολόκληρων και επεξεργασμένων τροφίμων;

Η σκόνη πρωτεΐνης μου θεωρείται πλήρης τροφή;

Πώς μπορώ να ξεκινήσω την προετοιμασία του γεύματος;