https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

Νικήστε - Μειώστε τη χοληστερίνη σας μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς φάρμακα!

2020-05-24

Νικήστε, Μειώστε τη χοληστερίνη σας μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς φάρμακα τροποποιώντας τη διατροφική σας συμπεριφορά.. εαν ο τίτλος του άρθρου σας ακούγεται υπερβολικά καλός για να είναι αληθινός ή και παραπλανητικός τότε διαβάστε μέχρι το τέλος για να διαπιστώσετε και μόνοι σας πώς κατάφερε ο Βασίλης να μειώσει τη χοληστερίνη του 100 μονάδες μέσα σε περίπου 12 εβδομάδες αλλάζοντας τις διατροφικές του συνήθειες και αυξάνοντας τη σωματική του δραστηριότητα!

Πριν δούμε όμως πώς τα κατάφερε ο Βασίλης να βελτιώσει το λιπιδαιμικό του προφίλ θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μία σύντομη αναφορά στις επιπτώσεις που έχουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας, αν και είμαι σίγουρος ότι για τους περισσότερους από εμάς αυτά τα πράγματα είναι ήδη γνωστά.. όταν η συγκέντρωση της χοληστερίνης στο αίμα αυξάνεται σημαντικά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα τότε αυξάνεται και ο κίνδυνος αντίστοιχα για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.. η χοληστερόλη σε υψηλές τιμές συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών, εναπόθεσης λίπους και χοληστερόλης στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών, μία διαδικασία γνωστή ως αθηρωμάτωση. Η αθηροσκλήρυνση εξελίσσεται προοδευτικά τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και είναι υπεύθυνη για τη στένωση του αυλού των αρτηριών, τη μειωμένη ροή αίματος και τη δημιουργία θρόμβων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σήμερα είναι το καρδιακό έμφραγμα, ως επακόλουθο της διακοπής ροής αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες!

Νικήστε τη χοληστερίνη αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας!!

Πάμε να δούμε τώρα πώς κατάφερε ο Βασίλης να βελτιώσει το λιπιδαιμικό του προφίλ και να ξανακερδίσει την υγεία του!

Ο Βασίλης όταν μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά στο Πρότυπο Κέντρο μας, είχε σωματικό βάρος 95,35 κιλα, σωματικό λίπος 28,1%, Χοληστερίνη Ολική 303 mg/Dl και LDL 235mg/Dl...

...μετά από μόλις δώδεκα εβδομάδες διατροφικής παρέμβασης ζυγίζει 84,3κιλά, έχει σωματικό λίπος 21,8%, Χοληστερίνη Ολική 213mg/Dl και LDL 149mg/Dl...

...δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι έχασε 11 κιλά σ 'ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στο γεγονός ότι τα 8,5 κιλά από αυτά ήταν καθαρό λίπος.. αυτό που πρέπει λοιπόν να μας μείνει είναι ότι ο έλεγχος του βάρους βοηθάει στη μείωση των λιπιδίων του αίματος, μόνο όταν μειώνουμε πραγματικά το ποσοστό του σωματικού μας λίπους και όχι της  άλιπης μάζας μας. Προσοχή λοιπόν στις δίαιτες εξπρές, τις εξαντλητικές, που αποκλείουν ομάδες τροφίμων απο το διατροφολόγιο μας, γιατί μπορεί να εγγυηθούν μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά όχι και απώλεια λίπους, Συνεπώς όχι και μείωση της χοληστερίνης στο αίμα μας!

Ο Βασίλης λόγω της φύσεως του επαγγέλματος του και λόγω lifestyle που είχε υιοθετήσει, είχε έντονα καθιστικό τρόπο ζωής! Τις τελευταίες 12 εβδομάδες αύξησε την καθημερινή του σωματική δραστηριότητα, βγάζοντας το σκύλο βόλτα πιο συχνά, χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί να πάρει το ασανσέρ και ξεκίνησε να περπατάει τουλάχιστον 45 λεπτά καθημερινά!                                                                                                                          Να θυμάστε ότι όταν έχουμε παραπάνω κιλά και προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μας, στόχος μας θα πρέπει να είναι η αεροβική άσκηση που πάντα είναι πιο ευχάριστη και πιο κοινωνική!

Συστήσαμε λοιπόν στον Βασίλη να κόψει το κάπνισμα ή σε διαφορετική περίπτωση να προσπαθήσει να το μειώσει!                                                                    το κάπνισμα από μόνο του, δεν συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερίνης, ωστόσο συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες εκείνους πού συνδυαστικά, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, ενδεικτικά αναφέρω άλλους παράγοντες κινδύνου όπως τη διατροφή, την ηλικία, το σωματικό βάρος, το μυϊκό τόνο, τη λήψη φαρμάκων, γενετικές ανωμαλίες και άλλα..

Το διαιτολόγιο που σχεδιάσαμε για τον Βασίλη ήταν προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής του, απόλυτα βασισμένο στις ενεργειακές του ανάγκες, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις διατροφικές του προτιμήσεις καθως και τυχόν διατροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες!

Με ποιον τρόπο λοιπόν, τροποποιώντας τη διατροφική συμπεριφορά του Βασίλη καταφέραμε να μειώσουμε σε τόσο τεράστιο βαθμό τη χοληστερίνη στο αίμα του;

Δώσαμε έμφαση στην κατανάλωση φυτικών ινών καθώς είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα οφέλη της αυξημένης πρόσληψης φυτικών ινών στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος είναι ανάλογα του βαθμού υπερχοληστερολαιμίας. (35γρ / 24ωρο)                                                                           Έτσι ζητήσαμε από τον Βασίλη να καταναλώνει περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης, να προσλαμβάνει στο πρωινό του γεύμα κουάκερ βρώμης, να συνοδεύει τα γεύματα του με σαλάτες από φρέσκα ή βρασμένα λαχανικά, να προτιμάει ως σνακ ολόκληρα φρούτα και να αποφεύγει τους χυμούς φρούτων γιατί σημαντικό μέρος των φυτικών ινών τους χάνεται.

Ενισχύσαμε τη διατροφή του Βασίλη με ω-3 λιπαρά οξέα, όπως παχιά και λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια και ξηρούς καρπούς, μειώσαμε το κορεσμένο λίπος το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας, τις πέτσες και τα δέρματα των ζώων..     Αποκλείσαμε από τη διατροφή μας τα αλλαντικά, το μπέικον, το βούτυρο τη μαργαρίνη, τη μαγιονέζα, κρέμες γάλακτος, μπισκότα και κρουασάν, και χρησιμοποιήσαμε περισσότερο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, προτιμήσαμε ημίπαχα γαλακτοκομικά προιόντα και περιορίσαμε την κατανάλωση κρόκων αυγού!

Ζητήσαμε από τον Βασίλη να αποφεύγει να καταναλώνει μαργαρίνες και αρτοσκευάσματα εμπορίου όπως είναι τα κέικ, τα μπισκότα και τα κράκερ, γιατί τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης ενώ αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και την ολική χοληστερόλη, και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση τους αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής στα αγγεία και η δράση τους είναι πιο επιβλαβής από αυτήν των κορεσμένων λιπαρών!

Ζητήσαμε από τον Βασίλη να μην καταναλώνει αλκοόλ σε καθημερινή βάση ή περισσότερο από ένα ποτό ημερησίως!

Περιορίσαμε τα γλυκίσματα ενώ τα αντικαταστήσαμε με πιο υγιεινές επιλογές όπως το χαλβά, το παστέλι, το ρυζόγαλο, τη κρέμα καραμελέ      και ενισχύσαμε τη διατροφή μας με φυτικές στερόλες, όπου μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση τους στον έλεγχο της χοληστερίνης. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές στερόλες είναι τα φυστίκια Αιγίνης, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι!

Όταν ο Βασίλης μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά μας γνωστοποίησε ότι ο γιατρός του ήθελε να του συνταγογραφήσει στατίνες. Πρόκειται για φάρμακα πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της χοληστερόλης, ωστόσο λιγότερα δραστικά στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Εχουν πολλές αρνητικές παρενέργειες σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, ενδεικτικά αναφέρω τις πιο ήπιες από αυτές, ναυτία εμετό διάρροια δυσκοιλιότητα επιγαστρικό πόνο και μετεωρισμό.

Ζητήσαμε από το Βασίλη επειδή ήταν πολύ νέος, μόλις 26 ετών να μας εμπιστευτεί και να μας δώσει την ευκαιρία να του αποδείξουμε ότι μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες μπορούμε να τον βοηθήσουμε να  βελτιώσει το λιπιδαιμικό του προφίλ και να ξαναβρεί την υγεία του μέσα από τη διατροφή. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη γνωμάτευση του γιατρού του Βασίλη και τη σύσταση του τελευταιου για έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, απλώς θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας με φάρμακα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από τουλάχιστον έξι μήνες ανεπιτυχούς προσπάθειας για αλλαγή των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας!

Βασίλη σε ευχαριστούμε που μας εμπιστεύτηκες και πολλά συγχαρητήρια που ακόμα και την περίοδο της καραντίνας συνέχισες με αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο την προσπάθεια να κερδίσεις πίσω το σημαντικότερο αγαθό, την υγεία σου!

Βασίλη σε ευχαριστούμε που έκανες τον γιατρό σου να πιστέψει στην αξία της διατροφικής παρέμβασης, στον απόλυτο και καθοριστικό έλεγχο της υγείας μας, χωρίς φάρμακα!


Σε 3-4 εβδομάδες από σήμερα θα έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας και σου εγγυώμαι, εγώ προσωπικά, όπως έκανα και την πρώτη φορά ότι η χοληστερίνη σου πλέον θα είναι κάτω από 200 και η LDL κάτω απο 130!

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι αύξησαμε σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D, τα οποία αρχικά ήταν σε επίπεδο ανεπάρκειας και πλέον σε βέλτιστα επίπεδα (37,2ng/mL), χωρίς την κατανάλωση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής αλλά εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με συστατικά τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη, οπως εμπλουτισμένα δημητριακά, λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, ιχθυέλαια και άλλα!


Επιτρέψτε μας να βοηθήσουμε και εσάς να βελτιώσετε την υγεία σας, χωρίς πείνες, χωρίς στερήσεις, και με μοναδικό φάρμακο την τροφή μας! Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας.» έλεγε ο Ιπποκράτης

Ένα άρθρο αφιερωμένο σε έναν αγαπημένο πέλατη, σ έναν πρώην ασθενή, σ΄έναν καλό και πειθαρχημένο συνεργάτη, σ' έναν καινούργιο φίλο τον Βασίλη Β.https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/