https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

Αυξημένο Ουρικό Οξύ και Διατροφή!Με ποιούς τρόπους μπορείτε να το μειώσετε!

2021-12-14

Αυξημένο ουρικό οξύ - Υπερουριχαιμία - και Διατροφή!!

Το ουρικό οξύ είναι μία ουσία πού παράγεται από το καταβολισμό των πουρινών, κυρίως στο ήπαρ, και σε μικρότερο βαθμό στους νεφρούς και στο λεπτό έντερο. Πρόκειται για λιποπρωτεΐνες που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, και παίζουν σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο.

Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται περίπου μεταξύ 3,5 και 6,8 mg/dl.

Η απέκκριση του γίνεται κυρίως μέσω των ούρων και σε μικρότερο ποσοστό μέσω των κενώσεων και του ιδρώτα..

Η Υπερουριχαιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας, μία ιδιαίτερα οδυνηρή πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις, δημιουργώντας πόνο, φλεγμονή και πρήξιμο, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη ουρολιθίασης!

Τα επίπεδα του ουρικού οξέος μπορεί να είνα υψηλά

  • είτε λόγω αυξημένης παραγωγής..                                                                          λόγω δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες - Διατροφικοί Παράγοντες  - , η συχνής πρόσληψης αλκοόλ, οικογενής υπερουριχαιμίας,(γενετική προδιάθεση), καθώς και ύπαρξης παχυσαρκίας και υπερτριγλυκεριδαιμίας που συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος από τον οργανισμό!
  • είτε λόγω μειωμένης απέκκρισης..                                                                        όπως στην περίπτωση κάποιας νεφρικής βλάβης, σε καταστάσεις οξέωσης λόγω αυστηρής δίαιτας / παρατεταμένης νηστείας ή λόγω λήψης ορισμένων φαρμάκων.

Όταν τα επίπεδα του ουρικού οξέος είναι σημαντικά υψηλά τότε απαιτείται ο συνδυασμός κατάλληλης διατροφής και ενδεχομένως και φαρμακευτικής αγωγής!

Τροποποίηση συμπεριφορών

  • προσέγγιση ιδανικού βάρους στην περίπτωση που είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Θα πρέπει να χάσετε βάρος!! Ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το πρόγραμμα της απώλειας, ώστε αυτό να μην είναι στερητικό,  γιατί όπως εξηγήσαμε νωρίτερα όταν η διατροφή είναι στερητική ή σε περιόδους νηστείας, παράγονται κετονοσώματα, ενώσεις που συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος!
  • θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, κυρίως την πρόσληψη μπύρας και η κατανάλωσή του να μην υπερβαίνει τη μία μερίδα ποτού την ημέρα. Προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί!!
  • Είναι πολύ σημαντικό να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα υγρών! Θα πρέπει να μάθουμε να υπακούμε στα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας και να πίνουμε νερό χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μόλις νιώθουμε το αίσθημα της δίψας!
  • αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου Cola με ζάχαρη και προτιμήστε χυμούς κερασιών και άλλων φρούτων με σκούρο χρώμα, όπως τα κόκκινα σταφύλια και τα μούρα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα!
  • αποφύγετε τους καφέδες και το τσάι, ιδίως όταν η πρόσληψη υπερβαίνει τα δύο φλιτζάνια ημερησίως, διότι η διουρητική δράση της καφεΐνης επιτείνει την υπερουριχαιμία!
  • συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Μελέτες δείχνουν πώς ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C βοηθάει τους νεφρούς ώστε να αποβάλλουν ευκολότερα υψηλότερες ποσότητες ουρικού οξέος μέσω των ούρων. Ωστόσο στο εμπόριο δεν υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που να βοηθούν στη μείωση του ουρικού οξέος. Σε κάθε περίπτωση Θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση, με το διαιτολόγο σας, της προσλήψης κάποιου πολυβιταμινούχου σκευάσματος, ώστε να καλυφθούν τυχόν ανεπάρκειες λόγω του αυστηρού περιορισμού ή του αποκλεισμού ομάδων τροφίμων απο το διατροφολόγιο σας!
  • Διατροφικές παρεμβάσεις..όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα οι πουρίνες είναι κάποιες λιποπρωτεΐνες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής και συμμετέχουν στο σχηματισμό του ουρικού οξέος! Γίνεται λοιπόν γρήγορα αντιληπτό, ότι μία διατροφή πλούσια σε πουρίνες ευνοεί την αύξηση του ουρικού οξέος από τον οργανισμό.                                                                               

Στη συνέχεια λοιπόν θα αναφερθούμε στα τρόφιμα εκείνα τα οποία θα πρέπει, είτε να περιορίσουμε, είτε να αποκλείσουμε από το διατροφολόγιο μας.                                                                                         


Από τα αμυλούχα τρόφιμα προτιμήστε το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά το ρύζι και το καλαμπόκι καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, σε αντίθεση με το πλιγούρι βρώμης, τα κουάκερ δηλαδή, τα οποία έχουν μέτρια περιεκτικότητα!

Μπορούμε να καταναλώνουμε τα περισσότερα φρούτα και τους χυμούς τους και προτιμάμε τους χυμούς κερασιών, σκούρων σταφυλιών και μούρων λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους!

Τα περισσότερα λαχανικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα με εξαίρεση τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, το σπανάκι, τη ντομάτα - πρέπει να αφαιρούμε τα σπόρια της ντομάτας πριν την καταναλώσουμε -  και τα μανιτάρια και από τα όσπρια, ο αρακάς, τα φασόλια και οι φακές, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται σε συχνότητα μία φορά τις δέκα μέρες, λόγω της μέτριας περιεκτικότητας τους σε πουρίνες!

Μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα όλα τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα λιπαρά με μετρό όπως ελιές, φυστικοβούτυρο και απο ξηρούς καρπούς κυρίως τα αμύγδαλα!

Αποφεύγουμε από την ομάδα του κρέατος τα εντόσθια, το ζωμό κρέατος, τη χήνα, τις αντζούγιες , και καταναλώνουμε σε μικρότερες βέβαια ποσότητες, λευκό κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και από κόκκινο κρέας επιλέγουμε μοσχάρι άπαχο!

Μπορούμε να καταναλώνουμε τα περισσότερα ψάρια, αποφεύγουμε όμως τα πολύ λιπαρά και τα παχιά ψάρια, όπως τις σαρδέλες, την ρέγκα, το σκουμπρί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πουρίνες , καθώς και τα οστρακοειδή, τα μύδια και το αυγοτάραχο!

Αποφεύγουμε την κατανάλωση κρεάτων που προέρχονται από ζώα νεαρής ηλικίας, όπως κατσικάκι γάλακτος, διότι οι πουρίνες βρίσκονται κυρίως στο DNA των ζώων, και όσο πιο νέο είναι αυτό σε ηλικία τόσο υψηλότερη είναι και η περιεκτικότητα του κρέατος σε πουρίνες!

Επιτρέψτε μας να βοηθήσουμε και εσάς να βελτιώσετε την υγεία σας, χωρίς πείνες, χωρίς στερήσεις, και με μοναδικό φάρμακο την τροφή μας! Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας.» έλεγε ο Ιπποκράτης

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Θεοφάνης Νικολάου

https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/