https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΕΜΠΥΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!! ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ Ή ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ???

2019-02-03

Ξυπνάμε το πρωί, νιώθουμε το μέτωπο μας ζεστό, αρπάζουμε το θερμόμετρο, 37,8!! ΠΥΡΕΤΟΣΣΣΣΣΣΣ... Ξεκινάει ο πανικός...

Τρέχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς και προμηθευόμαστε όλα εκείνα τα φάρμακα με αντιπυρετική δράση που θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε τη θερμοκρασία τους σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να απαλλαγούμε γρήγορα και ανώδυνα από τα δυσάρεστα συμπτώματα του πυρετού! Ακούγεται ιδανικό! Είναι όμως έτσι?

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος δεν αποτελεί μόνο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι και ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας απέναντι σε ιώσεις, λοιμώξεις και ασθένειες που προσβάλλουν το ανοσοποιητικό μας. Στην πραγματικότητα το να εμποδίσεις την αύξηση της θερμοκρασίας με αντιπυρετικό μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις περισσότερο! Ακούγεται τρελό ε?

Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση τροφής όταν βρίσκεται κανείς σε εμπύρετη κατάσταση?

Εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη θα προσθέσω, μιας και οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε ενεργεία είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην προσπάθεια του να εξουδετερώσει το αίτιο της αδιαθεσίας!

Ας εξετάσουμε όμως ποια διατροφικά συστατικά είναι περισσότερο απαραίτητα για την καλή εξέλιξη της υγείας μας και τι θα πρέπει να προσέξουμε:

CA - ΑΣΒΕΣΤΙΟ: εμπεριστατωμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποθέματα ασβεστίου, σε ανθρώπους που αρρωσταίνουν συχνά, είναι ιδιαίτερα χαμηλά! Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς γρήγορα ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του ασβεστίου και της δράσης του μηχανισμού άμυνας του οργανισμού μας!

Όσο πιο απλά , χωρίς πολλές λεπτομέρειες, όταν αρρωσταίνουμε μια ειδική ομάδα κυττάρων, τα φαγοκύτταρα, αναλαμβάνουν δράση! Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πυροδοτεί την έναρξη της καταπολέμησης των βακτηρίων από τα φαγοκύτταρα!

Γι' αυτό λέμε ένας πυρετός εντός αποδεκτών τιμών μπορεί να αποβεί σωτήριος για την αποκατάσταση της υγείας!

Τα φαγοκύτταρα, χρησιμοποιούν το ασβέστιο, ώστε να καταστρέψουν τα μικρόβια! Όταν τα φαγοκύτταρα δε βρουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου τότε θα επιτεθούν στα οστά μας! Πράγμα όχι και τόσο ευχάριστο!

Συμπερασματικά, καλό θα ήταν να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, ίσως και κάποιο συμπλήρωμα όπου κρίνεται απαραίτητο, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και πράσινα λαχανικά

Προσοχή! Το γάλα αν και αποτελεί καλεί πηγή ασβεστίου θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις εμπύρετες λογω μικροβίων, καθώς τα σάκχαρα που περιέχει μπορεί να αποτελέσουν ενεργειακό υπόστρωμα για τα βακτήρια!

Βιταμίνη D: Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου

Υγρά: προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλά υγρά! Σούπες από φρέσκα λαχανικά 'η ζωμό λαχανικών ή πουλερικών χαμηλό σε νάτριο, ζεστό τσάι και φυσικούς χυμούς φρούτων.Ο ατμός από ζεστά τρόφιμα, όπως η σούπα κοτόπουλου, μπορεί να χαλαρώσει την αποξηραμένη βλέννα στα ρινικά σας περάσματα και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.


Βιταμίνη c - φλαβονοειδή - κάλιο: Φρέσκα Φρούτα όπως πορτοκάλια, φράουλες, καρπούζι, ανανά, ακτινίδιο και πεπόνι. Αυτοί οι καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση του καλίου που χάνεται από διάρροια, εφίδρωση ή εμετό. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή περιέχουν φλαβονοειδείς ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τις λειτουργίες των ανοσοκυττάρων.

Προβιοτικά: Γιαούρτι που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τον πυρετό.

Πρωτεΐνη: οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να συνεχίζει τα καταπολεμά τα μικρόβια.. καταναλώστε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης σε συχνά χρονικά διαστήματα, όπως ομελέτα ποσέ, κοτόπουλο χωρίς δέρμα..Επικεντρωθείτε στο να πάρετε αρκετές θερμίδες στη διατροφή σας όταν ώστε να αποκαταστήσετε την υγεία σας εύκολα και γρήγορα.Η λήψη αρκετών θερμίδων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, λογω μειωμενης ορεξης! Δοκιμάστε να τρώτε οποιαδήποτε στιγμή είστε πεινασμένοι, όχι μόνο σε ώρες φαγητού. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τρώτε πέντε ή και έξι μικρά γεύματα όλη την ημέρα.

Υδατάνθρακες: προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες και αποφύγετε τους ραφιναρισμένους, τους απλούς υδατάνθρακες και τα απλά σάκχαρα, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τα γλυκά, γιατί εκτός ότι αποτελούν ενεργειακό υπόστρωμα για τη θρέψη των παθογόνων μικρόβιων, ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ απαραίτητα μέταλλα όπως το ασβέστιο, απαραίτητο στοιχειό, όπως εξηγήσαμε, καθώς συμμετέχει έμμεσα στην καταπολέμηση των βακτηριών


Τέλος θα ήθελα να αναφέρω, ότι κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής σημασίας και προσέγγισης, τα αίτια μιας εμπύρετης κατάστασης είναι ποικίλα, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητάμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, και ιδιαίτερα όταν ο πυρετός είναι ιδιαίτερα υψηλός, όταν έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 2-3 ημέρες, όταν η όρεξη για πρόσληψη τροφής μειώνεται δραματικά, όταν η πρόσληψη υγρών είναι χαμηλή και όταν αφορά παιδιά και βρέφη

Δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φάρμακα με τη διατροφή, ούτε όμως και τη διατροφή με τα φάρμακα!

Θα πρέπει να δίνουμε λίγο χρόνο στον οργανισμό μας να δώσει τη δική του μάχη με όπλο τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εφόσον έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας! Και αν οι παραπάνω φυσικοί μέθοδοι αποτύχουν τότε πιθανόν μια φαρμακευτική προσέγγιση να δώσει τη λύση!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Θεοφάνης Νικολάου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/