https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙΛΑ?

2019-02-22

Ο διαιτολόγος είναι ο πλέον καταρτισμένος επιστήμονας που μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος με τον πιο ασφαλή και υγιή τρόπο

Πάμε λοιπόν να δούμε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο επαγγελματίας υγείας, από την πρώτη κιόλας συνεδρία που θα έχουμε μαζί του!

  • πλήρες ιστορικό υγείας: το πρόγραμμα που θα σχεδιάσουμε για τον κάθε πελάτη ή ασθενή μας θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να στοχεύει στη θεραπεία ή στην πρόληψη μεταβολικών κινδύνων που φαίνεται να εγκυμονούν, μετά την λεπτομερή αξιολόγηση των βιοχημικών, ορμονικών, και αιματολογικών εξετάσεων του πελάτη. Kάθε δείκτης υγείας μπορεί να υποδηλώνει ένα διαφορετικό τρόπο διατροφικής προσέγγισης, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει τον περιορισμό ή ακόμη και τον αποκλεισμό συστατικών τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση της υγείας μας. Ο διαιτολόγος είναι υπεύθυνος να συντάξει ένα πρόγραμμα διατροφής που από τη μία πλευρά θα περιορίζει τα "ένοχα" συστατικά και από την άλλη θα τα αντικαταστήσει με άλλα ίδιας διατροφικής αξίας, χωρίς όμως να συνοδεύεται η κατανάλωσή τους από αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας
  •  ιστορικό δυσανεξία και αλλεργιών: διερεύνηση σε τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων που μπορεί να είναι υπεύθυνα για αλλεργίες, φουσκώματα, και δυσπεψίες. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να τονίσω, ότι σαν δυσανεξία τροφίμου ορίζεται η υπερευαισθησία σε κάποιο συστατικό και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το βάρος ή το μεταβολισμό μας. (Προσοχή στους επιτήδειους που με δόλο προσπαθούν να σας εξαπατήσουν υποδεικνύοντας σας τι σας παχαίνει και τι σας αδυνατίζει..αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέλθω με επόμενο άρθρο)
  • ιστορικό δραστηριότητας: Ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να προσδιορίσει με ακρίβεια τις θερμίδες που καταναλώνει ο πελάτης του κατά την διάρκεια της άσκησης, ώστε να μπορέσει να υπολογίσει χωρίς σφάλματα, το σύνολο της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα σύγχρονο διαιτολογικό εξοπλισμό, όπως το εργομετρικό τεστ και την ειδική φορητή συσκευή μέτρησης της δραστηριότητας 24 ώρες το 24ωρο.
  • Μέτρηση βασικού μεταβολισμού: όταν έχουμε πλέον προσδιορίσει τις θερμίδες που καταναλώνουμε βάσει της κίνησης μας και της σωματικής μας ασκήσης.. μετράμε το βασικό μας μεταβολισμό και στη συνέχεια έχοντας απόλυτη εικόνα της ημερήσιας ενεργειακής μας δαπάνης προχωράμε στο σχεδιασμό της διατροφής. Η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού θα πρέπει να γίνεται με τη μέθοδο της θερμιδομετρίας, με ειδική ιατρική συσκευή κατά τη διάρκεια της οποίας φοράμε μία ειδικά προσαρμοσμένη μάσκα στο πρόσωπό μας, για 10 με 15 λεπτά και αναπνέουμε φυσιολογικά. Το να μετράμε με ακρίβεια τον μεταβολισμό του ατόμου που αναλαμβάνουμε αντί να τον υπολογίζουμε χρησιμοποιώντας εξισώσεις γενικού πληθυσμού, μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε μία απόλυτα εξατομικευμένη διατροφή για να πετύχουμε αποτελεσματική, άμεση και ασφαλή απώλεια, σταθεροποίηση η αύξηση βάρους, ανάλογα με τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι οι ενεργειακές ανάγκες ενός ατόμου, αποτελούν το σύνολο του μεταβολισμού ηρεμίας, της σωματικής άσκησης και του τρόπου ζωής μας.  
  • Εχοντας λοιπόν στα χέρια μας τα αποτελέσματα των παραπάνω μετρήσεων, γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ενεργειακές μας απαιτήσεις.
  • ιστορικό τρόπου ζωής: το πρόγραμμα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε να το ακολουθήσουμε χωρίς δυσκολίες και να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η φύση και το ωράριο της εργασίας μας, διαφορετικά, όσο καλοσχεδιασμένο και να είναι, δεν θα έχει καμία εφαρμογή, μιας και δεν θα ανταπροκρινεται στον τροπο ζωης μας, με αποτελεσμα να μας κουράσει και να εγκαταλείψουμε!
  • ανάλυση σύστασης σώματος: θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μία ολοκληρωμένη σύσταση σώματος, που περιλαμβάνει αξιολόγηση μυϊκής και λιπώδους μάζας, ανάλυση σωματικών υγρών, εκτίμηση οστικής μάζας και σπλαχνικού λίπους, σωματομετρήσεις και έλεγχο ζωτικών τιμών

Όταν ο διαιτολόγος έχει πραγματοποιήσει όλες τις παραπάνω μετρήσεις και εφόσον έχει προηγηθεί εκτενής συζήτηση κυρίως σε σχέση με τη "συναισθηματική διατροφή" τα "κίνητρα" και το ιστορικό σωματικών τιμών βάρους του πελάτη.. τότε προχωράμε στο σχεδιασμό της διατροφής!                                                                                                                                                                       Το πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να στοχεύει σε μία απώλεια βάρους κοντά στο 1% του σωματικού βάρους την εβδομάδα. Για παράδειγμα ένας κύριος που ζυγίζει 100 κιλά θα ήταν επιθυμητό να χάνει με ένα ρυθμό κοντά στο 1 κιλό την εβδομάδα. Φυσικά η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στο να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα. Ο ρυθμός απώλειας καθορίζεται βάσει του μεταβολισμού ηρεμίας μας, του δείκτη της φυσικής μας δραστηριότητας, του ιστορικού υγείας μας και της ηλικίας μας, (για παράδειγμα ένας υπερήλικας δεν πρέπει να χάνει περισσότερο από δύο κιλά το μήνα προς αποφυγή καταβολής μυϊκής μάζας, όπως και ένα παιδί αντίστοιχα, γιατί σε αντίθεση με τους ενήλικες δεν έχει στατικό ύψος και συνεχώς αναπτύσσεται.) Σε γενικές γραμμές ένας σχετικά αργός αλλά σταθερός ρυθμός απώλειας κοντά στα 3 με 4 κιλά το μήνα μπορεί να εξασφαλίσει απώλεια λίπους σε ποσοστό της τάξης 75% ή και περισσότερο, της συνολικής απώλειας!                                                                                                                 

Σε επόμενες συνεδρίες ο διαιτολόγος μας θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο να ελέγχει το βάρος μας, να σχεδιάζει το επόμενο πρόγραμμα διατροφής μας, και πρωτίστως να μας βοηθάει να βελτιώνουμε τη σχέση μας με την τροφή μέσα από την εκπαίδευση και την επιστημονική πληροφορία!                                                                                                                                              

Τα προγράμματα διατροφής που σχεδιάζει ο διατροφολόγος μας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μικρά και συχνά γεύματα, να μην αποκλείουν ομάδες τροφίμων, καθώς δεν υπάρχουν "ένοχα τρόφιμα" αλλά "ενοχές ποσότητες" και σε καμία περίπτωση να μην είναι δίαιτες στέρησης, οι οποίες θα μας κουράσουν γρήγορα και θα μας οδηγήσουν στη στέρηση και στην αντιδραστική κατανάλωση.. επαναποκτώντας έτσι γρήγορα το χαμένο, ή και επιπλέον του αρχικού, σωματικό βάρος!                                    

Η διατροφή πρέπει να είναι ευχάριστη, να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, να μας δημιουργεί ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού, αίσθημα ευφορίας και το σημαντικότερο να αισθανόμαστε αρκετά λειτουργικοί, ώστε να επιτελούμε ευχάριστα και με καλή διάθεση όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες.                                                                                           

Οι δίαιτες που προάγουν τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφίμων από το διαιτολόγιό μας, όπως τους "παρεξηγημένους" υδατάνθρακες, που αποτελούν το ενεργειακό μας καύσιμο, δεν μας βοηθάνε να βελτιώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά αντιθέτως μας δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς θεωρούμε την κατανάλωσή τους υπεύθυνη και ένοχη για την αύξηση του βάρους μας. Οι δίαιτες αυτές υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και συχνά γίνονται ιδιαίτερα αγαπητές από αυτούς που τις ακολουθούν, καθώς βλέπουν το δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει γρήγορα.. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν μπούμε στον πειρασμό να ακολουθήσουμε ένα τόσο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής!

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ένα εξαντλητικό πρόγραμμα θα μας κουράσει, δεν θα προσφέρει στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, πολύ πιθανόν να διαταράξει περισσότερο το λιπιδαιμικό μας προφίλ, καθώς περιορίζει τους υδατάνθρακες και δίνει έμφαση στην κατανάλωση ζωικού λευκώματος, θα μας οδηγήσει σε σημαντική απώλεια υγρών και στον καταβολισμό της μυϊκής μάζας με τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία του μεταβολισμού μας και της γενικότερης υγείας μας!                                                                                                                                   Πολλοί θεωρούν ότι ο χρόνος είναι εχθρός μας.. ο λαός λέει ο χρόνος είναι χρήμα, ο Αϊνστάιν λέει ο χρόνος είναι σχετικός, εμείς λέμε "Ο χρόνος είναι φίλος μας" !!  Στόχοι μικροί και ρεαλιστικοί! Χωρίς βιασύνες! Με πειθαρχία, καλή Ψυχολογία και υπομονή! Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προσπαθήσουν να μας εξαπατήσουν, εκμεταλλευόμενοι την ανυπομονησία μας για γρήγορη απώλεια βάρους, και θα μας προτείνουν με δόλο γρήγορες και δήθεν αποτελεσματικές μεθόδους, όπως ένα "μαγικό χάπι αδυνατίσματος" ή "μία χημική δίαιτα αποτοξίνωσης"                                                                                                          

Να θυμάστε "όλα τα καλά κόποις κτώνται"                                                                                                                                

Εμπιστευτείτε τον έλεγχο του βάρους σας στα χέρια μας, με τον πιο σύγχρονο διαιτολογικό εξοπλισμό στα Βριλήσσια...ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο!!


Θεοφάνης Νικολάου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/