https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

ΚΑΙΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ ΟΤΑΝ ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ!! ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ?

2019-02-02

Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη όταν ασκείται κανείς με άδειο στομάχι, όπως το κάψιμο περισσότερου λίπους ανά προπόνηση, αλλά τα μειονεκτήματα υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό, πριν όμως περάσουμε σε λεπτομέρειες καλό θα ήταν να εξηγήσουμε όσο πιο συνοπτικά γίνεται το μηχανισμό της λιπόλυσης!

Πώς το σώμα μας καίει λίπος;

Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το λίπος αποθηκεύεται σε ειδικό ιστό που ονομάζεται λιπώδης ιστός, σε διάφορα τμήματα σε όλο μας το σώμα. Προκειμένου το λίπος να καεί (δηλ. να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια), πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από το λιπώδη ιστό. Για να γίνει αυτό, τα λίπη πρέπει πρώτα να μετατραπούν σε τριγλυκερίδια και να κυκλοφορήσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λιπόλυση και ξεκινά από τα πρώτα λεπτά της προπόνησής μας!Μόλις τα λιπαρά οξέα (τριγλυκερίδια) βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματός, μεταφέρονται στους μύες, όπου θα οξειδωθούν (καίγονται) για να αποδώσουν ενέργεια. Ωστόσο, το σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το λίπος είναι μια σύνθετη δομή και το οξυγόνο είναι απαραίτητο προκειμένου να διασπαστεί.

Η λιπόλυση δεν είναι το βήμα που καθορίζει την ικανότητα καύσης του λίπους του σώματός, αλλά το πόσο οξυγόνο είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει στον καταβολισμό του.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι εάν έχουμε καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα πριν από την προπόνηση, το περισσότερο αίμα μεταφέρεται μακριά από τους εργαζόμενους μύες, στο πεπτικό σύστημα για να συμμετάσχει στη διαδικασία της πέψης. Δεδομένου ότι το αίμα είναι το σύστημα παροχής οξυγόνου στο σώμα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στους εργαζόμενους μυς, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις ικανότητες καύσης του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ασκούμαστε με άδειο στομάχι το σώμα μας δεν είναι απασχολημένο με την πέψη τεράστιων ποσοτήτων φαγητού.Αντ 'αυτού, είναι σε θέση να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου στους μύες και ενδεχομένως να κάψουμε περισσότερο λίπος.

Πριν όμως βιαστούμε να βγάλουμε θετικά συμπεράσματα σχετικά με την άσκηση με άδειο στομάχι, ας ρίξουμε μια μάτια στον παρακάτω πίνακα, όπου παραθέτω τα θετικά και τα αρνητικά της άσκησης όταν είμαστε νηστικοί!

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η αερόβια άσκηση σε κατάσταση νηστείας μειώνει περισσότερο το σωματικό λίπος σε σχέση με το σωματικό βάρος, σε σύγκριση με την άσκηση με γεμάτο η ελαφρώς γεμάτο στομάχι.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει τεράστιο ή σημαντικό όφελος μεταξύ της άσκησης με άδειο στομάχι ή την επιλογή να καταναλώσουμε κάτι πριν από μια προπόνηση.

Η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να αναγκάσει το σώμα να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ως καύσιμο, η οποία απαιτείται για την κατασκευή και επισκευή των μυών μετά από έντονη δραστηριότητα.

Χρησιμοποιώντας το λίπος ως ενέργεια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται να μειώσουμε το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους ή να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

Με το κάψιμο περισσότερου λίπους, το σώμα σκέφτεται ότι πρέπει να αποθηκεύσει περισσότερο όταν καταναλώνουμε το επόμενο γεύμα, εξουδετερώνοντας εντελώς τα οφέλη από την καύση λίπους.

Oι εκτεταμένες περίοδοι νηστείας μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση των μεταβολικών ρυθμών ηρεμίας.

Δεν θα έχετε την ενέργεια να πιέσετε τον εαυτό σας για πιο σκληρή προπόνηση και κατά συνέπεια, είναι απίθανο να μπορέσετε να βελτιώσετε τις προσωπικές σας επιδόσεις.

Η ώθηση αυτή είναι που οδηγεί στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας και ταχύτερους χρόνους εκτέλεσης.

Σε περίπτωση έντονης σωματικής άσκησης, πιθανή εμφάνιση λιποθυμίας, ζάλης, πονοκεφάλου, αισθήματος πείνας και άλλων διαταραχών!

Εν ολίγοις, ναι ,είναι εφικτό να ασκηθούμε με άδειο στομάχι και να ολοκληρώσουμε την προπόνηση μας με επιτυχία. Κάποιοι το προτιμούν, επειδή αισθάνονται ελαφρύτεροι, αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση, δεν υπάρχουν πολλά οφέλη. Καλύτερα να καταναλώσει κανείς ένα γεύμα ελαφρύ με έμφαση στους υδατάνθρακες περίπου μία ώρα πριν από την προπόνηση και αμέσως μετά, μέσα στα επόμενα 30 λεπτά, ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες!

Θεοφάνης Νικολάου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/