https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. ΤΡΩΩ ΓΙΑ ΔΥΟ!! ΜΥΘΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ?

2018-03-05

"Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικών την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας.

Η δημιουργία ενός καινούργιου ανθρώπου είναι μια θαυματουργή διαδικασία την οποία πρέπει η έγκυος και όλα τα μέλη της οικογένειας να απολαύσουν. Η απόλαυση γίνεται μεγαλύτερη όταν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά, γι αυτό σήμερα θα δώσουμε σημαντικές διατροφικές οδηγίες για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης , διασφαλίζοντας έτσι την υγεία της μητέρας και του παιδιού.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδο αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και όχι τόσο σε θερμίδες. Παρόλο που μεγαλώνει μέσα στο σώμα της εγκύου ένα δεύτερο άτομο, οι επιπλέον απαιτούμενες ενεργειακές ανάγκες είναι πολύ χαμηλές, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Δεν ισχύει η κοινή πεποίθηση <<τρώω για δυο>>.

Το πιο βασικό είναι να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Έτσι θα ελέγχετε καλύτερα το αίσθημα της πείνας και θα δουλεύει πιο έντονα ο μεταβολισμός σας.

Γενικότερα ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει ποικιλία από ποιοτικά τρόφιμα.

Δώστε έμφαση σε φρούτα και λαχανικά (εποχής) καλά πλυμένα με νερό και ξύδι, στα γαλακτοκομικά και στα παράγωγα αυτών (3-4 μερίδες ημερησίως) και σε τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κ.α.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πρόσληψη ψαριών όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός. Τα μεγάλα ψάρια έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος σε ποσότητα επιβλαβή για το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού. Ο τόνος, αν και μεγάλο ψάρι, περιέχει λιγότερα μέταλλα, και έτσι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας όπως 100γρ. / εβδομάδα δεν εγκυμονεί κινδύνους.

Αλκοόλ - Καφεΐνη: Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το έμβρυο, να το κάνουν νευρικό και ανήσυχο, ιδιαίτερα όταν καταναλώνετε περισσότερα από 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Θυμηθείτε! πως το τσάι και αρκετά αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη. Βότανα: Πριν την κατανάλωση οποιουδήποτε είδους βοτάνου, ενημερώστε το διαιτολόγο σας, λόγω πιθανόν παρενεργειών που μπορεί να έχουν στη μητέρα και το έμβρυο.

Ωμά αυγά: Πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να περιέχουν το βακτήριο της σαλμονέλας, επίσης τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν ωμά αυγά, όπως μαγιονέζα, κέικ, σπιτικές κρέμες κ.α.

Κρέατα και πουλερικά: Τα κρέατα θα πρέπει να μαγειρεύονται σχολαστικά καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια λιστέρια. Αποφύγετε το συκώτι και τα έντερα, μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογένεση λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποφύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προς αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων και παθογόνων μικροβίων. Να προτιμάτε τα σκληρά τυριά και αποφεύγετε τα μαλακά και τύπου ωρίμανσης όπως ροκφόρ, μπρι κ.α. λόγω αυξημένου κινδύνου της λοίμωξης λιστερίωση.

Χυμοί φρούτων: Να προτιμήσετε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό από τα χεράκια σας, από φρούτα που έχετε πρώτα πλύνει με άφθονο νερό και ξύδι.. αποφύγετε να τον καταναλώσετε απ' έξω γιατί περιέχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Ζάχαρη: Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και όχι τόσο σε ενέργεια-ΘΕΡΜΙΔΕΣ, γι' αυτό η κατανάλωση κενών θερμίδων θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Αποφύγετε κέικ, σοκολάτες, κρουασάν κ.α. Η μεγάλη κατανάλωση γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση βάρους και σε σάκχαρο κυήσεως.

Στο άρθρο αυτό προσπάθησα να δώσω μια συνοπτική περιγραφή τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και να υπενθυμίσω σε όλες εσάς τις μελλοντικές μανούλες, ότι η κοινή πεποίθηση <<τρώω για δυο>> όχι μόνο δεν ισχύει αλλά μπορεί να σας βάλει και σε μπελάδες.

Η αύξηση του βάρους, αρκετά πάνω από το φυσιολογικό αυξάνει τη πιθανότητα της καισαρικής και σίγουρα δημιουργεί προβλήματα τόσο στον τοκετό όσο και στη φάση της αποκατάστασης.Επίσης μπορεί να οδηγήσει την έγκυο σε σάκχαρο κυήσεως (πρακτικά σε μια αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή της), ενώ ταυτόχρονα το μωράκι μπορεί να γεννηθεί μεγαλόσωμο, και αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας ή και διαβητικός. Ακόμα, θα ήθελα να προσθέσω πως δεν χρειάζεται να περνάμε και στο άλλο άκρο, να γνωρίζετε, ότι οι γυναίκες που δεν παίρνουν το ελάχιστο βάρος , κινδυνεύουν να γεννήσουν λιποβαρή μωρά, κατάσταση που συμβάλλει αρνητικά στη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους. Μικρές αποκλίσεις, λίγο μεγαλύτερες από το φυσιολογικό δεν ενέχουν κινδύνους και δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι όλες οι παραπάνω οδηγίες αφορούν μια φυσιολογική κύηση, σε περίπτωση εμφάνισης δυσκοιλιότητας, αισθήματος καούρας, ναυτίας , διαβήτη κυήσεως ή άλλων παθολογικών και ανεπιθύμητων συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό και διατροφολόγο σας."

Θεοφάνης Νικολάου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/