https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

COVID-19 και ανοσοποιητικό. Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 

2020-05-02

Tο ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να μας υπερασπίζεται απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, τοξίνες, ιούς και παράσιτα που καραδοκούν να εισβάλουν στον οργανισμό μας.                  

Δυστυχώς όμως κάποιοι μικροοργανισμοί καταφέρνουν να εισβάλουν με επιτυχία στον οργανισμό μας και να μας κάνουν να αρρωστήσουμε, καθιστώντας το ανοσοποιητικό μας εξαιρετικά αμήχανο να αμυνθεί και να μας προστατεύσει!                                                                               

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή τη διαδικασία και να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού πρόκειται για σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών και αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Γίνεται λοιπόν γρήγορα αντιληπτό ότι για να λειτουργήσει σωστά απαιτείται ισορροπία και αρμονία. Μπορεί να μην υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες σχέσεις μεταξύ του τρόπου ζωής και της ενισχυμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ενδιαφέρουσες και δεν πρέπει να μελετηθούν..

Οι ερευνητές διερευνούν τις επιπτώσεις της διατροφής, της ασκήσης,   της ηλικίας, του ψυχολογικού στρες και άλλων παραγόντων στην ανοσοαπόκριση τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους..πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες γενικές στρατηγικές υγιεινής διαβίωσης ώστε να δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας το πάνω χέρι!

  • Aποφεύγουμε το κάπνισμα
  • Aκολουθούμε μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά
  • Aσκούμαστε τακτικά
  • Διατηρούμε ένα υγιές βάρος
  • Περιορίζουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε σε αλκοόλ
  • Προσπαθούμε να έχουμε μία καλή ποιότητα ύπνου τουλάχιστον 6 με 8 ώρες
  • Λαμβάνουμε μέτρα για την αποφυγή μολύνσεων όπως το να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και να μαγειρεύουμε καλά τα κρέατα
  • περιορίζουμε το άγχος

Πιο συγκεκριμένα:

Eνισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας με υγιή τρόπο..    

Πολλά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. Όμως η έννοια της ενίσχυσης της ανοσίας δεν έχει νόημα επιστημονικά, στην πραγματικότητα η αύξηση του αριθμού των κυττάρων στο σώμα μας σε πολύ υψηλά επίπεδα δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα. Για παράδειγμα οι αθλητές που ασχολούνται με "ντόπινγκ αίματος" αντλώντας αίμα στα συστήματα τους για να αυξήσουν τον αριθμό των αιμοσφαιρίων τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Η προσπάθεια ενίσχυσης των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία επειδή υπάρχουν πολλά είδη κυττάρων στο ανοσοποιητικό που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά μικρόβια με διαφορετικούς τρόπους.. ακόμα και σήμερα δεν είναι τελείως γνωστό ποια κύτταρα πρέπει να ενισχύσουμε ή ποιο είναι το καλύτερο μείγμα κυττάρων που χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο.

Συμβάλλει η ηλικία στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Όσο γερνάμε η ανοσολογική μας ικανότητα απόκρισης μειώνεται, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και σε νεοπλασίες. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες και πιο πιθανόν να πεθάνουν από αυτές. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η γρίπη, ο Ίος COVID-19 και ιδιαίτερα η πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως και κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ο αυξημένος κίνδυνος συσχετίζεται με μείωση των τ-κυττάρων πιθανώς από την ατροφία του θυμού αδένα με την πρόοδο της ηλικίας και την παραγωγή λιγότερων τ-κυττάρων για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Φαίνεται να παίζει όμως και κάποιο ρόλο η μειωμένη ικανότητα του μυελού των οστών να παράγει βλαστικά κύτταρα, που συμβάλλουν στη δημιουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που υποδεικνύει τη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης σε λοιμώξεις στους ηλικιωμένους είναι η ανταπόκριση που έχουν οι τελευταίοι στα εμβόλια, για παράδειγμα τα εμβόλια γρίπης είναι λιγότερο αποτελεσματικά στα άτομα ανω των 65 ετών σε σύγκριση με υγιή παιδιά..

Παίζει ρόλο η διατροφή στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος; 

Η διατροφή θα λέγαμε ότι παίζει εαν απο τους σημαντικότερους ρόλους στην άμυνα του οργανισμού μας. Ο υποσιτισμός είναι συχνά εμφανής ακόμη και σε εύπορες χώρες.. αναφέρομαι κυρίως στον υποσιτισμό μικροθρεπτικών συστατικών, όπου ένα άτομο έχει ανεπάρκεια σε ορισμένες βασικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτή η μορφή υποσιτισμού παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες κυρίως όμως στους ηλικιωμένους που τείνουν να τρώνε λιγότερο και συχνά έχουν λιγότερη ποικιλία στη διατροφή τους.   

Το ερώτημα που γεννιέται είναι εάν τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν, κυρίως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, να διατηρήσουν ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα?

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, αλλά πριν λάβει κανείς κάποιο συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του διαιτολόγου του, ο οποίος πρώτα θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό απο τον ασθένη και στη συνέχεια θα υποδείξει στο υποσιτισμένο άτομο, εαν απαιτείται, συγκεκριμένες βιοχημικές εξετάσεις..

Όπως σε κάθε μάχη έτσι και ο στρατός του ανοσοποιητικού μας συστήματος θα πρέπει να έχει καλή και τακτική τροφή.

Οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και έχουν υποσιτισμό είναι πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες..υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως σε ψευδάργυρο, σελήνιο σίδηρο, χαλκό, φολικό οξύ και βιταμίνες Α Β C και Ε μεταβάλλουν την ανοσοαπόκριση. Eάν λοιπόν υποψιάζεστε ότι η διατροφή σας σε μικροθρεπτικά συστατικά δεν είναι επαρκής, επειδή για παράδειγμα δεν σας αρέσουν τα λαχανικά τότε θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός αυτό στο διαιτολόγο σας και ενδεχομένως να χρειαστεί η λήψη ενός ημερήσιου συμπληρώματος πολυβιταμινών.. όμως να θυμάστε ότι η λήψη μεγάλων δόσεων μιας βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα,                   το περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα και το καλύτερο.

Μπορούν τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής να συμβάλλουν στην καλή άμυνα του οργανισμού μας?

Αν και κάποια σκευάσματα έχει βρεθεί ότι μεταβάλλουν θετικά την ανοσοποιητική λειτουργία, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι στην πραγματικότητα ενισχύουν την ανοσία στο σημείο όπου είστε καλύτερα προστατευμένοι απέναντι σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Η έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες είναι δυνατόν να αυξήσει την ευαισθησία μας σε λοιμώξεις?

Η έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες, αυτή καθεαυτή, δεν αυξάνει την ευαισθησία μας σε λοιμώξεις. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ο χειμώνας είναι η εποχή κρύου και γρίπης. Το χειμώνα οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, έρχονται σε στενότερη επαφή με άλλους ανθρώπους που μπορούν να μεταδώσουν τα μικρόβια τους, έτσι ο ιός της γρίπης παραμένει στον αέρα περισσότερο όταν ο αέρας είναι κρύος και λιγότερο υγρός!

Η άσκηση βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού μας?

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες της υγιούς ζωής. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και προστατεύει από μία ποικιλία ασθενειών. Όπως και μία υγιεινή διατροφή έτσι και η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη γενική καλή υγεία και συνεπώς σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα προωθώντας την καλή κυκλοφορία, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα και τις ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος να κυκλοφορούν ελεύθερα από το σώμα και να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά!!


Αυτό που θα ήθελα λοιπόν να μας μείνει μέσα από την ανάγνωση του άρθρου είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποτελεί από μόνο του μία "οντότητα" αλλά είναι ένα σύστημα που αποτελείται από όργανα και ιστούς.. είναι απαραίτητο λοιπόν το σώμα μας να βρίσκεται σε μία αρμονία και ισορροπία, για να έχουμε τη βέλτιστη υγεία και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς και σε μικρόβια.                                                     Επιτρέψτε μας να σας βοηθήσουμε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας, σχεδιάζοντας για εσας το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά και σε αντιοξειδωτικά, χωρίς φυσικά να ξέχναμε τη συμβολή της άσκησης και ακολουθώντας ταυτόχρονα κάποιες σημαντικές στρατηγικές υγιεινής διαβίωσης!


Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Θεοφάνης Νικολάου


https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/