https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/

ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ! ΤΙ ΦΤΑΕΙ?

2019-02-17

7 σημαντικά βήματα που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο στόχο μας πιο γρήγορα!!


  • Κίνητρα: είναι σημαντικό κανείς να αξιολογεί τα κίνητρα του πριν αποφασίσει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής. Τα κίνητρα αποτελούν το «βασικότερο συστατικό της συνταγής», είναι το Α και το Ω για την επίτευξη του στόχου μας και διακρίνονται ανάλογα με την προέλευση τους σε εσωτερικά και εξωτερικά. Τα εξωτερικά κίνητρα έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η επιδοκιμασία ή η ενθάρρυνση που μπορεί να δεχτεί ένα υπέρβαρο άτομο από κάποιο οικείο πρόσωπο, με σκοπό να τον ωθήσει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Τα εσωτερικά κίνητρα προέρχονται από το ίδιο το άτομο και μπορεί να σχετίζονται με την επιθυμία για αλλαγή τρόπου ζωής, την εικόνα σώματος και την υγεία! Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφέρω , ότι τα κίνητρα δεν δημιουργούν κινητικότητα απλά προσδιορίζουν το επίπεδο της δραστηριότητας αφού τόσο η κινητικότητα όσο και η δραστηριότητα είναι συμφυείς με την ζωή.

Συμβουλή: αναζητήστε τους εσωτερικούς παράγοντες (κίνητρα) που σχετίζονται με την καλή υγεία, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ποιότητας της ζωής μας!

  • Στόχοι: θα πρέπει να θέτουμε στόχους μικρούς και ρεαλιστικούς! Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, ότι συχνά παχύσαρκα άτομα, και μόνο στην ιδέα ότι θα πρέπει να χάσουν ένα μεγάλο αριθμό κιλών, αγχώνονται, απογοητεύονται, συχνά εγκαταλείπουν την προσπάθεια και συμβιβάζονται με την ιδέα ότι θα «κουβαλάνε» για μια ζωή παραπανίσια κιλά. Από τη μια ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου φαίνεται μακρινός.. «όσο απέχει η γη από το φεγγάρι», από την άλλη η «ανυπομονησία» για γρήγορη απώλεια βάρους, κακός σύμμαχος, μας οδηγούν σ' ένα φαύλο κύκλο αδράνειας, όπου κυριαρχούν οι υπερφαγίες, οι αρνητικές σκέψεις, η αρνητική εικόνα σώματος και το αυξημένο σωματικό βάρος!

Συμβουλή: μη σας απασχολεί ο αριθμός των κιλών που πρέπει να χάσετε , όσο μεγάλος και αν είναι αυτός! Μη «βλέπετε» τη δίαιτα σαν προσωρινή υπόθεση για απώλεια βάρους αλλά σαν τρόπο ζωής. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής! ο χρόνος πρέπει να είναι φίλος μας και όχι εχθρός μας!

  • Άσκηση: σημαντική η συμβολή της άσκησης στον έλεγχο του βάρους... παράλληλα με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής μπορούμε να πετυχουμε τον επιθυμητό μας στόχο πιο γρήγορα... Η συστηματική άσκηση ενισχύει το μεταβολισμό μας καθώς ενδυναμώνει τον ιδιαίτερα 'ζωηρό' μυϊκό ιστό μας.. συμβάλλει στην έκκριση ορμονών, υπεύθυνες για το αίσθημα της ευφορίας και της ηρεμίας, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιώνει το λιπιδαιμικό μας προφίλ...                                                                   Μη διστάσετε να ζητήσετε από κάποιον δικό σας άνθρωπο να συμμετάσχει μαζί σας σε κάποια δραστηριότητα! Αυτό θα σας παρακινεί να ασκείστε συχνότερα και με μεγαλύτερη προθυμία.

Συμβουλή: αν δεν έχετε ήδη κάποιο χόμπι, και το γυμναστήριο της γειτονιάς σας φαίνεται μονότονο και βαρετό..αναζητήστε εκείνη τη δραστηριότητα που σας ταιριάζει περισσότερο .. (κολύμβηση, τένις, ποδήλατο, ρακέτες..) και τα ομαδικά δεν είναι κακή ιδέα!! (πιλάτες, χορός, ζούμπα...) έτσι θα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη μυϊκή μας μάζα, να καταβολίσουμε το περιττό λίπος, και παράλληλα να κάνουμε νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα!

  • Πισωγύρισμα: πολλές φορές ξεκινάμε μια προσπάθεια, που μπορεί να έχει και διάρκεια, μέχρι που έρχεται μια μέρα που τα «χαλάμε όλα». Πιο συγκεκριμένα χάσαμε μια μέρα γυμναστικής λογω αμέλειας ή κάναμε ατασθαλίες στη διατροφή μας...απογοητευόμαστε και χαλάμε την προσπάθεια μας και τις επόμενες ημέρες! λάθος! ότι έγινε ..έγινε! καλύτερα μια μέρα που δεν πήγε καλά ..παρά δύο, τρείς ή και περισσότερες! εξάλλου η    κατ 'εξακολούθηση παρασπονδίες έχουν επίπτωση στο σωματικό μας βάρος!

Συμβουλή: να θυμάστε ότι τα πισωγυρίσματα είναι μέρος της θεραπείας..και γίνονται πάντα για κάποιο λόγο! Η αναζήτηση των αιτιών που σας οδήγησαν σε μια κατάσταση δεν είναι αρνητική διαδικασία. Συχνά βοηθάει να αποφύγει κανείς παρόμοια λάθη στο μέλλον

  • Θετικές σκέψεις: σταματήστε να κάνετε αρνητικές σκέψεις!! «Πως έγινα έτσι?» «Δεν πρόκειται να χάσω κιλά με τίποτα!» Αν συνεχώς λέτε «δεν μπορώ» θα πείσετε κάποια στιγμή και τον ίδιο σας τον εαυτό ότι δεν μπορείτε. Αντί να λέτε «δεν μπορώ», προσπαθήστε να πείτε «θα κάνω το καλύτερο που μπορώ» ή έστω «θα προσπαθήσω».

Συμβουλή: ναι στη θετική σκέψη όχι στη μιζέρια!

  • Επιβράβευση: κάθε φορά που πιάνουμε ένα μικρό στόχο μπορούμε να προσφέρουμε ένα δώρο στον εαυτό μας! όχι σαν επιβράβευση επειδή περιορίσαμε την πρόσληψη τροφής αλλά επειδή κάναμε πράξη το «ακατόρθωτο», εναντιωθήκαμε στο μεγαλύτερο εχθρό μας «τον εαυτό μας», βελτιώσαμε τις διατροφικές μας συνήθειες και υιοθετήσαμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής!

Συμβουλή: δεν επιβραβεύουμε ποτέ τον εαυτό μας με το φαγητό, μπορούμε ωστόσο να αγοράσουμε ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια ή να πάμε μια εκδρομή, η ότι άλλο θα μας δώσει χαρά και ικανοποίηση!

  • Διαιτολογική υποστήριξη από ειδικό: εάν τα κιλά που έχουμε είναι αρκετά παραπάνω από το φυσιολογικό, και δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε, θα ήταν απαραίτητο να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου - διατροφολόγου.. ο σωστός επιστήμονας και κάλος επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον 60 - 90 λεπτα στην πρώτη μας συνέδρια και να μας πάρει πλήρες ιστορικό υγείας, φαρμάκων, διατροφικών δυσανεξιών, δραστηριότητας.. να μετρήσει το βασικό μας μεταβολισμό, να αναλύσει τη σύσταση σώματος μας, με τη βοήθεια εξειδικευμένων ιατρικών συσκευών, να μας βοηθήσει να θέσουμε τους στόχους μας και κατόπιν να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, λαμβάνοντας υπ όψιν όλους τους παραπάνω παράγοντες! Σε επόμενες συνεδρίες ο διαιτολόγος θα πρέπει να ελέγχει το βάρος μας, να σχεδιάζει το καινούργιο πρόγραμμα διατροφής και κυρίως να μας βοηθάει μέσα από την εκτενή συζήτηση και την εκπαίδευση να βελτιώνουμε τη σχέση μας με την τροφή!

Συμβουλή: αναζητήστε τον επαγγελματία υγείας που νομίζετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε! τον διαιτολόγο - διατροφολόγο, που θα σταθεί με σεβασμό δίπλα σας, θα σας ακούσει με προσοχή και υπομονετικά, και θα σας υποστηρίξει μέχρι το τέλος! Ζητάτε πάντα να βλέπετε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Δεν είναι ντροπή! Μην αφήνετε την υγεία σας στα χεριά τσαρλατάνων γιατρών, καθημερινά ακούμε περιστατικά απάτης από «διαιτολόγους μαϊμούδες» επωνύμων και μη!


Θεοφάνης Νικολάου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


https://www.facebook.com/diaitologos.diatrofologos.dietician.nutritionist/